Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Zdravstveni aspekti kenda

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Zdravstveni aspekti kenda   Fri Sep 25, 2009 10:19 pm

Vežbajući kendo, vrlo brzo dobijate osećaj odličnog raspoloženja, dobrog zdravlja. Sve Kendo tehnike kreću iz donjeg abdomena. Tehnike su tako modifikovane da vrše unutrašnju masažu i pojačanje energije tela preko određenih meridijana i akupunkturnih tačaka.
Razvija se koncentracija i fokus. Kendo je nastao iz realne borbe, gde je svaka mala i jedina greška značila život i smrt. Razvija se koncentracija koja ne dozvoljava ni jednu jedinu grešku. Izuzetno korisno za decu i mlade ljude u razvoju, a kod starijih održava svežinu i bodrost uma.
Kendo je sjajan način da eliminišete stres. Tehnike se izvode uz snažne uzvike ( kiai ), i istovremeni udarac u metu mačem od bambusa. Danas nigde ( sem u kolima ) ne možete da se derete iz sve snage, jer bi vas smatrali ludim. Na našim treninzima, to je normalna stvar.
Tehnika disanja koja se uči u kendou omogućava daleko bolje podnošenje napora i kontrolu pulsa. kiseonik se mnogo bolje iskorišćava u alveolama i automatski se povoljno deluje na niz oboljenja. Poznato je više slučajeva da mladi i ljudi koji su imali problema sa astmom i plućnim obstrukcijama, vremenom smanje ili potpuno izgube tegobe koje ih muče. Čovek u toku svog života ima određen, genetski zapisan broj otkucaja srca i udisaja pluća. Posle toga broja i uticaja načina života, dolazi do fizičkog zamora materijala i on otkazuje. Broj otkucaja i udisaja ( a složićete se da su oni direktno srazmerni dužini života ) na ovaj način se povećava i efikasnije iskorišćava. Pravilno disanje i ventilacija kompletnih pluća su najbolja prevencija dugog niza bolesti i posledica nezdravog života. Bez hrane možete da izdržite do 50 dana, bez vode od 3 do 7 dana, a bez vazduha, nekoliko minuta.
Kendo razvija samopouzdanje. Sasvim je normalno u kendo borilištu da stariji pobedi mlađeg, žena muškarca, dete odraslog. Postižete veće samopuzdanje i veru u sebe.
Kendo zahteva korektan stav i pravu kičmu. Stavovi u kendou polaze od prirodnog položaja nogu i prave kičme, nema suvišnih i nekorisnih filmskih pokreta. U stavu neprekidno postoji balans leve i desne strane tela. Snaga udarca je ulevoj ruci, a desna usmerava mač. Time se razvija i vežba i leva hemisfera mozga. U psihologiji je dokazano da taj način vežbe poboljšava motoriku i desne strane, poboljašava učenje i pamćenje. U Japanu se kendo koristi za rehabilitaciju i poboljšanje razvoja dece koja imaju problema sa motorikom, govorom i fokusom.
Kendo mogu vežbati i osobe sa raznim telesnim nedostacima prilagođavajući tehnike svojim mogućnostima. Poznat je Japanski kendoka koji ima amputirane obe noge ispod kolena, ali se uspešno takmiči i vežba.
Upravo je duhovna snaga ono što kendo donosi posle više godina vežbanja.
Kendo je modifikovan iz realne borbe mačem. Snažan duh je ono što pobeđuje i vodi ka cilju, bilo u kendu ili svakodnevnom životu. Kroz kendo naučite da prilazite borbi opušteno, da ne opterećujete svoje telo nepotrebnim mislima i željama koje usporavaju vaše mišiće da rade uspešno i efikasno. Poznat je takozvani efekat dvostruke težine koji se javlja kada je borac iznenađen, zatečen, uplašen. Da bi ste pobedili treba razviti osećaj praznog uma ( empty mind ). To se postiže dugotrajnim vežbanjem, a nauka taj efekat objašnjava prelaskom rada mozga sa beta talasa ( svesnog stanja ) na alfa talase ( stanje meditacije, praznog uma , višeg stepena percepcije).
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Zdravstveni aspekti kenda
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» kenda bear claw
» New Kenda Bounty Hunter HT SxS Tire Review
» Bear Claw radials
» MY MUD TOY

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Zdravlje-
Jump to: