Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Jeet Kune Do

Go down 
AuthorMessage
Bruce Lee
Beli pojas
Beli pojas


Posts : 6
Join date : 2009-09-26
Age : 78
Stil/pojas : Jeet Kune Do

PostSubject: Jeet Kune Do   Sun Sep 27, 2009 3:55 pm

Брус је сматрао да припадање одређеном стилу борилачких вештина ограничава, како самог појединца тако и борилачке вештине уопште. Полазећи од тога да је тело сваког појединца другачије (неко је мршав, неко крупан, други пак висок, а неко низак...) сматрао је да је нелогично да се неколико појединаца различите телесне грађе бави борилачким вештинама у оквиру истог стила, вежбајући исте технике установљене одавно. Јер како је сам истакао - ако сви усавршавамо исти стил, коме онда тај стил заправо одговара? Брус је сходно различитости појединаца по питању телесних особина заступао став да свако треба да створи сопствени стил који би му највише одговарао у смислу искоришћавања предности сопствене, јединствене грађе, користећи притом елементе из разних стилова. Припадање одређеном стилу је сматрао погубним и за свет борилачких вештина као целину, јер то ствара ограничења и непотребна ривалства остављајући свет борилачких вештина у стагнацији због тога што они који се баве борилачким вештинама изнова усавршавају вековима старе технике верујући у предност свог стила над осталим, остајући затворени у границама одређеног система без прилике за преиспитивање и напредак.

Сходно овим схватањима Брус је развио сопствени стил, такозвани - стил без стила, који је у пракси представљао управо то - начин борбе (a и мишљења, сасвим сигурно) ослобођен свих ограничења. Овај метод борбе чије развијање је започео по доласку у САД 1959. назвао је Џун Фан Гунг Фу (Jun Fan Gung Fu). Џун Фан је Брусово кантонско име тако да Џун Фан Гунг Фу значи Брусов Гунг Фу. Састојао се углавном од Вин Чуна (Wing Chun) уз елементе бокса и мачевања. Брусов први ученик био је џудиста Џеси Гловер (Jesse Glover), који је касније постао његов први асистент - инструктор. Своју прву школу борилачких вештина по имену Ли Џун Фан Гунг Фу Институт (Lee Jun Fan Gung Fu Institute) отворио је у Сијетлу. Пошто се преселио у Калифорнију отворио је школу у Окланду (Oakland).

Временом Џун фан Гунг Фу прерастао је у Џит Кун До, што значи Пут пресрећуће песнице.
A evo kako to izglda...

https://www.youtube.com/watch?v=iBTM6_l-Gdk


Last edited by Bruce Lee on Tue Sep 29, 2009 9:50 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : pinnovano)
Back to top Go down
View user profile
 
Jeet Kune Do
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Ostale borilacke vestine-
Jump to: