Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Krav Maga

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Krav Maga   Wed Jul 22, 2009 3:02 pm

Krav Maga (heb. קרב מגע, kontaktna borba) je borilački sistem nastao u Izraelu za potrebe izraelske vojske (IDF).

Krav Maga je visoko efikasan, praktičan odbrambeno-taktički sistem borenja, koji obučava kako da se spreči, razreši i prevaziđe bilo koja vrsta nasilja ili napada. Krav Maga obučava praktikanta u temama samoodbrane, samozaštite, borilačkim i borbenim veštinama, kao i veštinama zaštite drugih, a sve na jedinstven i sveobuhvatan način. Krav Maga nije borilački sport, već borbena veština samoodbrane u civilnoj i vojni odbrambeno-taktički borilački sistem u vojno/policijskoj varijanti.

Razvoj

Osnivač Krav Maga je Imi Lihtenfeld. Rođen u Budimpešti u Mađarskoj, odrastao u Slovačkoj gde je trenirao rvanje, boks i druge sportove, Imi Lihtenfeld je 1940. emigrirao iz Evrope i uputio se u ondašnju Palestinu, gde je kao bivši pripadnik britanske vojske trenirao jevrejske gerilske organizacije (Hagana i Palmah) u borbenim veštinama. Britanske komando jedinice sa borbenim veštinama dale su početnu karakteristiku Krav Mage, koju je Lihtenfeld dalje razvijao. Posle osnivanja države Izrael 1948. Lihtenfeld postaje glavni instruktor borbenih veština u izraelskoj vojsci (IDF). Na tom mestu ostaje skoro 20 godina.Kasnije je po završetku aktivne vojne službe adaptirao vojnu Krav Magu za pripadnike policijskih snaga kao i za obične civile.

Razvijanje i modifikovanje Krav Mage u modernim vremenima se nastavlja pod Ejalom Janilovim, najbližim Imijevim asistentom, te drugim vrhunskim instruktorima Internacionalne Krav Maga Federacije (IKMF).

Glavni Krav Maga instruktor u Srbiji je Jovan Manojlović (direktor i glavni instruktor srpskog IKMF-a), instruktor civilne, vojne i policijske Krav Mage.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Krav Maga
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Krav Maga-
Jump to: