Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Boks

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Boks   Wed Jul 22, 2009 3:05 pm

Boks, ili plemenita veština (omiljeno ime među njegovim ljubiteljima), je sport i borilačka veština u kojem dva učesnika slične težine udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu "runde". I u amaterskom i u profesionalnom boksu takmičari, koji se nazivaju "bokseri" ili borci, izbegavaju udarce svoga protivnika, istovremeno pokušavajući da oni njemu zadaju udarac. Bodovi se dobijaju za čist, čvrst udarac (spoljnom stranom skupljene šake) u dozvoljenu oblast prednje strane protivnikovog tela iznad pojasa, pri čemu se udarci u glavu i torzo posebno vrednuju i cene. Borac koji dobije više bodova posle predviđenog broja rundi proglašava se pobednikom. Pobeda se takođe može steći ako se protivnik obori na pod ringa i ne uspe da se podigne dok sudija u ringu ne izbroji do deset (nokaut ili KO) ili ako je protivnik isuviše povređen da bi nastavio borbu (tehnički nokaut ili TKO). Pri beleženju postignutih rezultata u karijeri tehnički nokauti se broje kao nokauti i ubrajaju u ukupan broj nokauta koje je neki bokser postigao. Tehnički nokaut može da se desi u bilo kojem trenutku meča.

Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji deo tela i na koji način se sme udarati protivnik, boks se često naziva i 'plemenitom veštinom'.


Kratka istorija boksa

Kroz istoriju su borbe dvoje ljudi pesnicama radi dokazivanja premoći i snage poznate od samih početaka civilizacije. Pravila su se pri tome bitno menjala, od načina i trajanja borbe, korišćenja rukavica, načina suđenja itd. Često su te borbe bile brutalne pa čak i smrtonosne.

Još daleke 688 god. p. n. e. uveden je u takmičenje na Olimpijskim igrama u okviru pankrationa (mešavine rvanja i boksa). Kod starih Rimljana pesničenje ili šakanje bila je jedna od disciplina u gladijatorskim borbama (šake su bile omotane kožnim kajišima s metalnim šiljcima). U srednjem veku spominje se kao veština samoodbrane. U novije doba pojavljuje se u Engleskoj, a za osnivača se smatra Džems Flag 1719 godine. Borbe golim rukama vođene su sve do 1889, a poslednji šampion je bio Amerikanac Džon Saliven. Posle su uvedene borbe samo u rukavicama. Međunarodni bokserski savez za profesionalce osnovan je 1911 god a za amatere 1920. Pobednici na Olimpijskim igrama se smatraju amaterskim prvacima sveta.

Prva bokserska pravila novijeg doba potiču iz Londona, gde je su u 18. veku zabeležena pravila koja su definisala prostor za borbu, zabranjivala udarce glavom, te udarce ispod pojasa i sl. Godine 1867. je IX. Markiz od Kvinsberija objavio sistematizovana pravila borbe po ugledu na ta Londonska pravila, te se danas ta 'Kvinsberi' pravila smatraju prvim službenim bokserskim pravilima. Ta su pravila propisala trajanja runde od tri minute, propisala veličinu ringa, zabranila udarce ispod pojasa i druge nesportske udarce, te donela glavninu pravila koja važe i danas u bokserskom svetu.

Danas razlikujemo dva osnovna pravca boksa: amaterski (često nazivan i olimpijski) boks koji se praktikuje na olimpijskim igrama, te profesionalni boks, kojim upravlja nekoliko različitih bokserskih federacija. Svaka federacija postavlja svoja specifična pravila vezana uz rangiranje boksera i načine osvajanja titule prvaka, iako su sama bokserska pravila u osnovi vrlo slična ili čak identična.

Bokserska oprema

Osnovna bokserska oprema su bokserske rukavice i bandaže za ruke. Bandaže su zavoji kojima se oblaže šaka da se učvrste kosti i spreči ozleda prilikom udaraca, a rukavice delom amortizuju udarac i sprečavaju ozlede kao što su ogrebotine i sl. Rukavice imaju propisanu težinu za takmičenja po pravilima pojedine bokserske federacije. Bokser takođe mora da ima i zaštitu za zube kako ne bi došlo do povrede.

Borba se odvija u ograđenom ringu, propisane veličine zavisno o federaciji. Bokseri u amaterskom boksu moraju biti odeveni u sportski dres, te nositi boksersku zaštitnu kacigu, koja ima funkciju sprečavanja jačih ozleda. Ipak, kaciga ne štiti od činjenice da je prilikom udarca mozak udarenog boksera izložen kontuziji, odnosno udaranju o stijenke lobanje zbog potresa glave. Takođe, kaciga ne štiti bradu boksera koja je isto izložena direktnim udarcima. Bokseri u profesionalnom boksu ne nose kacige, niti moraju imati dres na gornjem dielu tela, već su najčešće iznad pojasa goli.

Kategorije u boksu

Da bi se obezbedila ravnopravnost borbe, bokseri se takmiče u težinskim kategorijama. Najčešće se koriste sledeće težinske kategorije, poređane po težini boksera:
Papir, do 48 kg
Muva, 48-51 kg
Bantam 51-54 kg
Perolaka, 54-57 kg
Laka, 57-60 kg
Poluvelter, 60-64 kg
Velter, 64-69 kg
Srednja, 69-75 kg
Poluteška, 75-81 kg
Teška, 81-91 kg
Superteška, preko 91 kg

Za kadete i žene se koriste nešto drugačije kategorije:
Igla, do 46 kg
Papir, 46 - 48 kg
Muva, 48 - 50 kg
Polubantam, 50 - 52 kg
Bantam, 52 - 54 kg
Perolaka, 54 - 57 kg
Laka, 57 - 60 kg
Poluvelter, 60 - 63 kg
Velter, 63 - 66 kg
Polusrednja, 66 - 70 kg
Srednja, 70 - 75 kg
Poluteška, 75 - 80 kg
Teška, 80 - 86 kg

Bokserska tehnika

Postoji više osnovnih načina bokserske borbe. Osnovni bokserski stav predviđa stoj u raskoraku, te ruke postavljene u visini ramena sa šakama ispred glave kao štit. Ta postavka ruku se naziva gard. Postoji i više vrsta udaraca kao što su aperkat (udarac od dole prema gore, načešće u bradu protivnika), zatim direkt, kroše , poludirekt, itd. Prilikom borbe borci zauzimaju različite položaje jedan prema drugom zavisno o stilu svakog boksera, pa je tako poznata borba sa odstojanja kada su bokseri udaljeni jedan od drugog za dužinu ruke i više, ili npr. borba u klinču, kada su borci u neposrednoj blizini jedan drugog. Borac zavisno o položaju bira najkorisnije udarce i načine odbrane.

U bokserskoj tehnici važan je i rad nogu, kojim se borac može brzo premeštati u povoljniji položaj, te odbrambeno umće izbegavanja udaraca poznato kao eskivaža. Ipak, osnova svakog boksera pre svega mora biti brzina i snaga udaraca koje je u stanju uputiti prema protivniku.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Boks
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Boxing-
Jump to: