Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Kik boks

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Kik boks   Wed Jul 22, 2009 3:05 pm

Kik boks je borilački sport nastao u SAD, mada ima indicija da je možda nastao u Japanu na osnovama boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova. Gard je preuzet iz boksa, dupli tekung. Ručne tehnike su iz boksa, jer su najefikasnije, nožne se već nešto razlikuju od škole do škole, mada najbolje prolaze udarci iz salatea, jer su nožni udarci u tom sportu dovedeni gotovo do savršenstva. Jedno pravilo prilikom udaranja nogom, jeste da peta tvoje stajaće noge gleda u protivnika, jer tada ne udarate samo nogom nego i čitavim telom. Inače narod je u velikoj zabludi kada se čak boji da trenira kik-boks, jer misli da su tamo sve same siledžije, a u većini slučajeva nije tako. Druga zabluda je da nije za žene, što je isto tako pogrešno. Inače veoma dobar sport koji razvija i telo i duh, uglavnom su borci dosta opušteni i prilično mentalno jaki, a sa tom snagom ide i fizička. U kik-boksu se razlikuje nekoliko disciplina, to su: lajt-kontakat, ful-kontakt, lou-kik, K-1. Karakteristika lajt-kontakta je da nema udaraca u glavu,a smije se udarati kako rukama tako i nogama, pa je on najsličniji karateu. Ful-kontakt je nešto grublji, ali nije dozovoljeno udarati ispod pojasa, a smije se udarati kako rukama, tako i nogama, stim da se ne sme udarati cevanicama. U lou-kiku je dozvoljeno udarati ispod pojasa i cevanicama, pa je on nešto grublji. Najgrublji je K-1 gde su dozvoljeni udarci kolenom, to je neka mešavina sa tajlandskim boksom.

Osnovni cilj borca je nadvladati protivnika boljom tehnikom, brzinom i snagom uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast. Vežba se uglavnom u zemljama zapadne hemisfere. Evropski način praktikovanja tajlandskog boksa ponekad se naziva orijentalnim kik boksom. Skoro identičan sa kik boksom jeste šut boks, sem što su u stajanju dozvoljene poluge i bacanja.

U kik boksu se koristi maksimalna lična zaštitna oprema koja se sastoji od kacige, štitnika za zube, štitnika za prsa (ponajpre za žene), štitnika za genitalije, rukavica, štitnika za potkoljenice, papuča itd.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Kik boks
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Boxing-
Jump to: