Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Hapkido

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Hapkido   Wed Jul 22, 2009 3:13 pm

Hapkido (odnosno hap ki do, hapgido, hap = harmonija (tela i duha), sklad između čoveka i prirode odnosno kosmosa/ki = snaga, unutrašnja energija/do = put) je sveobuhvatna korejska borilačka veština, koja uslovno rečeno liči na kombinaciju tekvondo, aikidoa, džudoa i vušua, mada uslovno govoreći ima niz elemenata iz mačevanja i nekih drugih borilačkih sistema,

Postoje dve osnovne verzije o nastanku hapkidoa. Po jednoj, njega je stvorio Jong Sul Čoi, koji je pre Drugog svetskog rata trenirao daito rju kod čuvenog japanskog majstora Sokaku Takede, čiji je učenik bio i tvorac aikidoa Morihej Uješiba. Po drugoj, osnivač je Đi Han Đe, koji je jedno vreme bio učenik Jong Sul Čoija, od koga je učio veštinu zvanu javara, ali je osnovna znanja stekao još pre toga od monaha Li-ja.

Opšte uzev, hapkido je jedna od 31 tradicionalnih korejskih borilačkih veština. Koreja, koja se nalazi uslovno rečeno između Kine i Japana, sa kojima je puno puta ratovala, i koja je uz to bila poprište mnogih međusobnih ratova (naročito između korejskih kraljevstava Šila, Pekče i Kogurju) jednostavno je morala da izrodi vrsne borce i brojne borilačke sisteme.

Iako danas postoji više stilova hapkidoa koji se međusobno unekoliko razlikuju, svaka prava hapkido škola podrazumeva vežbe disanja ("dan đon"); učenje vitalnih (akupresurnih) tačaka; kompletan arsenal nožnih i ručnih udaraca (uključujući i udarce u skoku); razne vrste blokova i eskivaža; bacanja i poluge džudo i aikido tipa; odbranu od svih vrsta hvatova, udaraca i pokušaja bacanja; odbranu od 2 i više napadača; borbu u parteru; odbranu od oružja (noža, palice, dugog štapa, mača, pištolja i dr.); upotrebu oružja (noža, palice, dugog štapa, konopca, ali i bacase noževa, zvezdi - šurikena, kamenja, strelica i dr.) itd.

Određene sličnosti sa hapkidoom imaju i neki drugi korejski borilački sistemi kao što su hvarangdo, kuksulvon, i dr. Izvesne sličnosti u smislu kruga tehnika postoje i sa japanskim ninđucuom (veštinom nindži), mada su u načinu kretanja i samom načinu izvođenja lako primetne karakteristične razlike.

U Srbiji hapkido može da se vežba u okviru Hapkikvan sekcije Tekvondo kluba "Crvena zvezda"
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
sveborac
Beli pojas
Beli pojas


Posts : 9
Join date : 2010-09-29
Stil/pojas : svebor, bez pojasa

PostSubject: Re: Hapkido   Mon Oct 04, 2010 8:38 pm

Mislim da je bio i klub Kombat hapkidoa u Pancevu.
Back to top Go down
View user profile
 
Hapkido
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Ostale borilacke vestine-
Jump to: