Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Savate

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Savate   Wed Jul 22, 2009 3:18 pm

Savate, isto savat ili francuski boks (fr. Savate, Boxe Francaise) je borilačka veština iz Francuske. Sličan je kik boksu, a poreklo vuče iz 17. veka.

U savate se bori pesnicama i nogama. Razlikuje se od sličnih stilova poput kik boksa ili karatea u izvođenju tehnika. Koriste se rukavice za boks, patike/cipele i za savate tipične trenerke.


Istorija

Savate je francuski sa značenjem ulične borbe, tačno prevedeno znači stara cipela. Time je poreklo ovog borilačkog sporta dovoljno objašnjeno koji se inače pripisuje uglavnom mornarima iz Marseja. Francuski vojnici za vreme revolucije koristili su takođe savate.

Za razvijanje u današnji sport odgovorni su en:Michel Casseux (1794. -1869) i en:Charles Lecour. Casseux (isto poznat kao "le Pisseux", smrdljivac) osnovao je 1825. prvi klub za savate. Postavio je prva pravila gde su tehnike kao udarci sa glavom zabranjene. I pored toga savatisti nisu mogli da se oslobode imidža siledžija.

Njegov učenik Charles Lecour trenirao je oko 1830. engleski boks. Uvideo je nedostatak u korišćenju samo ruka da bi nadvladao protivnika. Lecour je dakle kombinovao boks i savate u jednu ranu verziju današnjeg savate.

Nakon toga savate je postao popularan sport koji se trenirao i u školama. Između 1914. i 1945. broj savatista smanjio se drastično iako je savate predstavljen kao demonstrativni sport na olimpijskim igrama u Parizu 1924. Posle 1945. savate zadruga se oporavlja, 1985. osnovana Internacionalna federacija za savate. Sa godinama se savate, kao mnogi drugi sportovi, dalje razvijao, isto zbog potrebe da drži tok sa drugim borilačkim sportovima poput kik boksa ili karate. Moglo bi se kazati da je savate danas jedna varijanta kik boksa.

Savate u Srbiji

U Srbiji savate se javlja u vojsci Kraljevine Srbije još u 19. veku, a doneli su ga oficiri školovani u Francuskoj. Kapetan Dragutin Nikolajević je u Beogradu 1905. pokrenuo savate i engleski boks, a 1914. napisao knjigu Boks francuski ili engleski. Na finalu evropskog prvensta 2006 u Bron, Francuskoj, Srbija je bila druga u generalnom plasmanu sa osvojenih 2 prva, 3 druga i 1 trećim mestom.

Trivija

Na prvom UFC turniru (Ultimate Fighting Championship) održan 1993. savate borac en:Gerard Gordeau je uspeo drugo mesto. U toku turnira pobedio je sumo rvača en:Teila Tuli i kik boksera en:Kevin Rosier, u finalu je izgubio protiv borca brazilskog džijudžicua en:Royce Gracie.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Savate
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Boxing-
Jump to: