Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Fudokan

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Fudokan   Wed Jul 22, 2009 1:47 pmFudokan 不動館 (jap. “Кућа чврстих темеља”) je škola karatea koju su osnovao 1980 dr. Ilija Jorga. Ime “FUDO” potiče od imena Kazeovog kluba u Parizu iz koje je dr. Ilija Jorga izveo kovanicu Fudokan. Fudokan je naučna verzija Šotokana (ogranak tradicionalni karate) jer uči sve šotokan kate. Takođe uči kate iz sličnih stilova (Sančin, Seisan, Nipaipo itd.) ali ima i svoje kate. Ove kate je iz Šotokana izbacio Masatoši Nakajama 1958 jer je hteo da napravi jasnu razliku između stilova.


Šta je fudokan

"Osnovni aspekti fudokan karatea proistekli iz temeljitog prostudiranog načela apsorbcije protivnikove energije, one koja se odnosi na fizičku snagu, ali i one koja se tiče njenog mentalnog stava. Utoliko je za Fudokan karakteristično "propuštanje sile", kao dela spoja "mekog" i "tvrdog" odgovora na protivnikovu silu. U manjoj ili većoj meri, pomenuti elementi se mogu naći u JKAu i šotokan stilu, a fudokan karate je nastao kao rezultat dugogodišnje sportske i naučno-istraživačke prakse dr. Ilije Jorge, te upoređivanjem iskustava drugih škola i stilova - posebno izvorne, okinavske škole "veštine prazne ruke".

Fudokan je nastao kao posledica višedecenijskog praktičnog rada sa karatistima evropskih, afričkih, azijskih i američkih zemalja: u međuvremenu, stečeni svetski ugled i ostvareni rezultati doveli su početkom osamdesetih godina dvadesetog veka do nastanka fudokan karatea. Danas, fudokan karate čini dominantnu školu tradicionalnog karatea u istočnoevropskim i srednjoazijskim državama.

Fudokan borac je kadar da izvede značajne podvige snage, ali prvi zadatak svakog majstora fudokana je upozorenje početnicima - kako rečima tako i u postupku obuke - da se veština primenjuje isključivo u samoodbrani, pri punoj svesti o tome da je samokontrola i kontrola sile uslov izbegavanja povreda ili čak smrti. Držeći se duha veštine koje su razvijale generacije, u fudokan karateu smatramo da se borilačkom veštinom, pa ni sopstvenim životom, ne može u potpunosti ovladati bez prethodnog postignutog unutrašnnjeg mira i sklada. Samo u tom slučaju, uz harmoničan odnos sa prirodom, mogu se razvijati pozitivne moći ljudske snage, što znači i borilačka veština suprotstavljanja svakom protivniku ali pre svega samom sebi."


Osnivanje Fudokana


Na svoj rođendan, 15. novembra 1980. Dr.Ilija Jorga je prezentovao novi predavački sistem, moderan razvitak tradicionalnog karatea poznatog po nazivom fudokan. Ovaj stil je novi pristup razvoju tradicije japanskih majstora JKA, interesujući se za borilačku veštinu Gičin Funakošija, koju su razvili Tetsui Murakami, Taiđi Kaze i Hidetaka Nišijama po najvišim svetskim standardima.


Evropska kraljevska akademija fudokan karatea (REFKA)

Evropsku kraljevsku akademiju fudokan karatea (REFKA) osnovao je 1995. godine Dr. Ilija Jorga pod pokroviteljstvom Jelisavete Karađorđević. Ova akademija Fudokan karatea nalazi se na teritoriji manastira - Prohor Pčinjski (Srbija).


Simboli Fudokana

Filozofija borenja u Fudokan karateu je inspirisana načinom borenja orla i tigra.

Orao predstavlja mekoću, kružne blokove (orlova krila), brzinu i eleganciju, udarce vrhovima prstiju (orlov kljun) i otvorenom šakom, udarce laktom, nagle promene pravca kretanja, snažne tehnike pritiska na vitalne tačke tela metodom orlove kandže, tehnike poluga itd.

Tigar sa druge strane, simbolizuje snagu i čvrstinu udarce zglobovima pesnice (zubi tigra) i zatvorenom šakom udarce korenom dlana (tigrova šapa), čvrste blokove podlakticom, tehnike bacanja i gušenja i sl.

Rangiranje po pojasevimaFudokan Kate


U ovom karate stilu Fudokan borac uči sve Šotokan kate, kate nekih drugih stilova a postoje i kate ovog stila.


Ime - Zančenje


Hean Oi-Kumi - Mirni um, ujedinjenih 5 hean kata
Kanku Oi-Kumi - Pogled u nebo, spojene kanku kate, empi i sočin kate
Taiđi Šodan - Počast Taiđi Kazeu, Jedan
Taiđi Nidan - Počast Taiđi Kazey, Dva
Meikjo Nidan - Bistro ogledalo, Dva
Meikjo Sandan - Bistro ogledalo, Tri
Širjuki - ?
Vaši no Mai - ?
Setsu Bana Jama - ?
Araši - ?
Kaminari - Munja, Grom


U Fudokan kate spadaju i 25 kata Pinan Šodan koje je vežbao Funakoši Gičin.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Fudokan
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Karate-
Jump to: