Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Muay Thai

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Muay Thai   Sat Aug 08, 2009 10:39 amТајландски бокс или Muay Thai (тај มวยไทย) јесте једна борилачка вештина и важи као национални спорт Тајланда.

Тајландски бокс је један од најстаријих борилачких вештина, тачна историја не може се реконструисати. У рату између Тајланда и Бурме 1767 освојена је ондашња тајландска престоница и главни део извора о уметности и традицији тајландског бокса уништени.


Историја


Тај су живели првобитно у јужнозападној Кини. У 9. веку почињу поједине групе да насељавају подручје данашњег севернозападног Тајланда. Ово насељавање трајало је до 13. века. Поједини извори веле да је у то време настао тајландски бокс као једна врста самоодбране због сталних сукоба са другим народима Индокине. Други извори говоре како је тајландски бокс настао у години 1560, када је тајландски краљ Наресуан пао у тамновање Бурме. Обећана му је слобода ако у двобоју победи мајсторе Бурме. Краљ је победио и тајландски бокс постао је национални спорт Тајланда.

Тајландски бокс развио се из регуларних борбених вештина. Када мач и копље нису били више за употребљавање, ратник је имао да користи за борбу своје ноге, песнице и лактове. Класична и традиционална варијанта зове се Muay Thai Boran (боран = традиционално), која не садржава само борбе са разним оружјем, него и покрете који иду далеко ван техника данашњег тајландског бокса. Те технике базирају на подражавањем разних животињских покрета, које су сакупљене у формама слично катама у карате-каратеу. Тако су кроз векове настале животињске форме попут ждрала, бизона, петла, тигра итд., које су перфекциониране у данашњим стиловима.

Краби крабонг (кратко и дугачко оружје) назива борбу са разним врстама оружја, као нпр. краби (кратки мач), даб (дугачки мач), плонг или сри сок (штап), нгаув (штам са оштрицом), дунг, каен, мај сун и лох (штит).

Једно следеће обележје класичног тајландског бокса (Muay Thai Boran) јесте ритуална игра вај кру, коју играју борци у почетку борбе да покажу поштовање својим учитељима, као и класична тајландска музика која прати целу борбу.

Правила

У правилописима интернационалних и националних савеза постоје различита строга правила које ограничују технике. Стилистички упадљива обележја тајландског бокса јесу ударци са лакатима и коленима и хватање противника (види бокс). Зависно по правилима и степену бораца дозвољени су ударци са коленима према глави, хватање противника у стајању и ударање са коленима у тело и ноге. Поједина правила дозвољавају хватање и држање ноге противника.

Тајландски бокс се сматра због високе опасности повреде пре свега кроз технике лаката и колена за једну од најсуровијих борилачких вештина. Технике са песницама сличне су традиционалном европском боксу, али су исто дозвољени ударци из окрета итд. Поједини стилови дозвољавају бацање, али је ово обично забрањено због опасности техника бацања у тајландском боксу. У Европи клубови обично не практикују технике попут ударањем лаката или рвање, због чега се за европски начин тајландског бокса може чути исто назив оријентални кик бокс.

Мотиви


Тајландски бокс вежба се из различитих мотива, ради фискултуре, такмичења, за самодбрану или борилачку вештину. У Тајланду борци добијају део опкладе и многима служе као идоли. Пошто многе школе терају своје ученике да на такмичењу добијају боље опкладе и побеђују, тиме се класични стилови све више потискивају. Због тога тајландски краљ подржава чисте Muay-Thai-академије, у којима ученици не морају да носе бриге о финансијском стању и уместо тога изучавају класичне стилове.

Види још


У Бурми иначе постоји де факто иста борилачка вештина бурмазенски бокс односно летвеи или летаве, за разлику од тајландског бокса на такмичења бурмазенског бокса бори се без рукавица. Под утицају тајландског бокса настало је у Кини у новије време сан да или кинески бокс. Оно се разликује од тајландског бокса што се више користе рвање и бацање а позива се на ву шу. Слично практикује шут бокс.
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
warmaster
Beli pojas
Beli pojas
avatar

Posts : 27
Join date : 2009-08-08
Stil/pojas : Muay Thai, Thai Fist

PostSubject: Re: Muay Thai   Sat Aug 08, 2009 11:18 pm

Nazalost u srbiji nema tradicionalnog muay thai-a, cak i na tajlandu retko gde moze da se nadje klub koji drzi tradicionalnu obuku.. Vecina je modernizavani thai i mesavina kik boksa i thaija. Tradicionalni thai se jedino moze istinski trenirati kod budista u hramovima jer su se thai masteri povukli u hramove i prenose svoje znanje sa kolena na koleno.
Back to top Go down
View user profile http://www.pcaxe.com
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Re: Muay Thai   Sun Aug 09, 2009 10:26 am

pa sta cekas onda? ajde, begaj u neki hram Razz xD
salim se.... Smile
ih bre, to je zeznuto Sad ne razumem se u Muay Thai, ali sta fali tom modernizovanom Thai-ju?
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
warmaster
Beli pojas
Beli pojas
avatar

Posts : 27
Join date : 2009-08-08
Stil/pojas : Muay Thai, Thai Fist

PostSubject: Re: Muay Thai   Sun Aug 09, 2009 1:59 pm

Kamo srece da mogu da zpalim za Tajland xD
Pa drugaciji je stanc, ne mogu odredjeni udarci da dobiju maksimalnu snagu. Modernizovani je bola kik boxing pola thai..
Back to top Go down
View user profile http://www.pcaxe.com
Sponsored content
PostSubject: Re: Muay Thai   

Back to top Go down
 
Muay Thai
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Thai Gold Bullion
» HAPPY BIRTHDAY THAI CRIS 17/5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Boxing-
Jump to: