Martial Arts
Martial Arts

Forum posvecen borilackim vestinama
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Te Waza

Go down 
AuthorMessage
Cira
Admin
Admin
avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-22
Age : 28
Location : Dojo
Stil/pojas : Fudokan-Shotokan karate/Shodan

PostSubject: Te Waza   Mon Sep 21, 2009 2:57 pm

Te waza, ili ručne tehnike, se najčešće koriste u karateu. Osnovna podela je na napadačke (Uchi-waza i Tsuki-waza) i odbrambene (Uke-waza).
Tehnike udaraca se dele i po udarnoj povrsini koja se koristi za izvodjenje iste.
SEIKEN - Celo pesnice odnosno prva dva zgloba stegnute pesnice
URAKEN -Spoljni deo stisnute pesnice
KENCUI-TECUI- Dno pesnice, koristi se kod tzv. cekic udaraca
IPON KEN- Drugi zglob kaziprsta koji je malo napred u odnosu na stisnutu pesnicu, udarac je poznat i kao Feniksovo Oko
NAKADAKA KEN - Formira se isto kao i ipon ken samosto je udarna povrsina drugi zglob srednjeg prsta
HIRAKEN - Udarna povrsina su savijeni svi drugi zglobovi prstiju sake
SHUTO - Spoljni brid dlana
HAITO- Unutrasnji brid lana uz napomenu da je palac savije prema dlanu i prilepljen uz njega
HAISHU - Spoljni deo otvorenog dlana
NUKITE - udarna povrsina su vrhovi prstiju
TEISHO - Koren dlana
KUMADE - Prsti su savijeni tako da podsecaju na kandzu, sluze za grebanje, hvatanje, napad na oci...
VASHIDE - Vrhovi sastavljenih prstiju
KEITO - Koren palca koji je savijen prema dlanu
KOKEN - Udarna povrina je gornji deo zgloba korena sake
ENPI - Lakat
VAN - DEO PODLAKTICE IZA ZGLOBA SAKE


Tsuki-waza – To su napadačke tehnike, najčešće direktni udarci koji se izvode prednjim delom pesnice, sa težinom celog tela ‘iza’ njih. U ovu grupu spadaju: Choko Zuki, Oi Zuki, Gyako Zuki, Kizame Zuki, Age Zuki, Ura Zuki, Kage Zuki, Mawashi Zuki, Moroto Zuki, Yama Zuki i Tate Zuki.

Oi Zuki – Kao jedan od osnovnih udaraca, Oi zuki je prvi udarac koji početnici u karateu uče. Za udarac koristimo prednju ruku (ista noga, ista ruka). Ruka polazi sa kuka i rotira za 180 stepeni pri udarcu. Da bi se postigao jači udarac, kao glavni izvor sile koristimo princip vibracije, brzog otvaranja pa zatvaranja kukova. Kičma mora da nam bude prava.

Gyako Zuki – Kao glavni izvor sile koristi se princip rotacije kukova, pri čemu se kukovi zatvaraju i koristimo zadnju ruku (tj. ruka suprotna od noge kojom smo zakoračili). Po mišljenju većine iskusnih karate majstora, ovo je jedan od najrazornijih udaraca.

Kizame Zuki – Kao kod Oi zukia, udara se prednjom rukom, ali je glavni izvor sile rotacija, kukovi se naglo otvaraju. Kizame zuki se često koristi za odvraćanje pažnje protivniku, tako da posle njega uglavnom sledi brzi Gyako zuki.


Uchi-waza - ili tehnike sa određenim uglom između napadajućih tehnika (Shuto uchi ili Uraken uchi na primer) i ruku. Za razliku od Tsuki-waza tehnika, u ovu grupu spadaju udarci koji se izvode drugim delovima ruke, a ne tsukijem. To su udarci koji se izvode kružno, direktno unapred ili u stranu. U ovu grupu spadaju: Tate Empi Uchi, Haishu Uchi, Haito Uchi, Hiji-Ate, Hiji Atemi, Ippon Nukite, Keito Uchi, Kentsui Uchi, Kumade Uchi, Kumade, Nihon Nukite, Nukite, Shihon Nukite, Shuto Uchi, Tate Empi Uchi, Teisho Uchi, Tettsui Uchi, Uraken Uchi, Ushiro Mawashi Empi Uchi i Yoko Empi Uchi

Shuto Uchi – Tehnika u kojoj je udarno područje strana ruke suprotna palcu, koji je savijen između korena dlana i osnove malog prsta. Prsti su pravi i svi su u jednoj ravni. Najčešće se izvodi kao kružna tehnika.

Uraken Uchi - Postoje dva načina da se ovaj udarac izvede:
1. Bočno – Podlaktica je u vodoravnom položaju, a pesnica se kreće u luku u istoj ravni, ka napred.
2. Na dole – Podlaktica je u vertikalnom položaju, dok se pesnica spušta odozgo u luku , ka napred.

Tettsui Uchi – Pri ovom udarcu koristimo dno pesnice.

Yoko Empi Uchi – Bočni udarac laktom, u kojem se vrh lakta koristi za udarac.


Tehnike kratkog dometa (kao što su udarci laktom) ponekad se nazivaju Ate-waza, ali uglavnom se svrstavaju u Uchi-waza tehnike. Osim Yoko Empi Uchia, često se izvode i Mae Empi Uchi, Mavashi Empi Uchi i Ushiro Empi Uchi.


Uke-waza – To su odbrambene tehnike i služe za blokiranje protivnikovih udaraca. U ovu grupu spadaju: Gedan Barai, Age Uke, Soto Uke, Uchi Ude Uke, Shuto Uke, Jiji Uke, Haishu Uke, Teisho Uke, Kakiwaki Uke, Moroto Uke, Nagashi Uke i Tate Shuto Uke.

Gedan Barai – U početnom položaju, šaka kojom se blokira protivnikov udarac, se podiže do suprotnog uha, sa dlanom okrenutim ka uhu. Druga ruka je ispružena pod blagim uglom u odnosu na telo. Šaka kojom se blokira, se spušta duž i iznad ispružene ruke. Zglob rotira tako da ‘poleđina’ pesnice ‘gleda’ ka napred. Na kraju poteza, ruka je skroz ispružena I ‘poledjina’ pesnice je uperena ka napred. Druga ruka je na odgovarajućem kuku, stisnuta u pesnicu, sa dlanom okrenutim ka gore…

Shuto Uke – Tehnika u kojoj se lakat nalazi u neposrednoj blizini tela, a podlaktica pod uglom od 45 stepeni. Kao i kod Shuto Uchija, udarno područije je strana ruke suprotna od palca, koji se nalazi savijen između korena dlana I osnove malog prsta. Prsti su pravi i u jednoj ravni. Shuto Uke se najčečće izvodi u stavu Kokutsu Dachi.

Age Uke – Age Uke se koristi za blokiranje ili odbijanje ‘visokih’ napada. Podlakticu ruke kojom blokiramo pomeramo ka gore i koristimo spoljni deo zgloba ruke za odbijanje udaraca namenjenih licu. Druga ruka Kukove rotiramo tako da nam budu ‘otvoreni’.

Jiji Uke - Gedan Jiji Uke je silazni blok u kome su ruke prekrštene u visini pojasa. Izvodi se tako što su na početku obe pesnice na jednom kuku, jedna preko druge (ako je levi kuk u pitanju, onda desna ide preko leve). Zatim se ruke brzo pomeraju ka napred i ukrštaju se (i dalje desna preko leve).
Jodan Jiji Uke se izvodi na isti način, samo što je to visoki blok (u visini glave).
Back to top Go down
View user profile http://s1.zetaboards.com/Blue_Moon/index/
 
Te Waza
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» What is the starting age for Shime-waza (choking)?
» Habukareta-waza
» Translation of techniques in Katame-no-ura-waza
» Jūdō ~-waza o ikasu tame no kumi-te ~
» Atemi Waza - Striking Techniques

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Martial Arts :: Borilacke Vestine :: Karate-
Jump to: